Congressos de Comissions Obreres del País Valencià | 18 d?abril 2024.

“El País Valencià ha d'anar cap a un model productiu diversificat, sostenible i amb ocupació de qualitat”

    El secretari general de CCOO PV, Juan Cruz, ha destacat en el seu Informe al XII Congrés l'aposta per una activitat productiva que genere valor afegit i amb criteris mediambientals, la qual cosa implica ocupació de qualitat i equitat en la distribució de la renda. Considera que les millores de les condicions laborals passen per la recuperació salarial, la reducció de les desigualtats i l'enfortiment dels serveis públics.

    01/07/2021.
    Juan Cruz

    Juan Cruz

    “Al País Valencià cal plantejar un canvi en el model productiu, que evite errors del passat, orientat cap a activitats de major valor afegit, diversificat, que potencie l'activitat industrial, sempre complint amb criteris mediambientals d'economia circular”. El secretari general de CCOO PV, Juan Cruz, ha afirmat que això implica posar sobre la taula la millora de les condicions de treball i una major equitat en la distribució de la renda, cosa a la qual contribuiria la derogació de la reforma laboral. Cruz ha defensat una reforma fiscal que equilibre els comptes i una política pressupostària que aposte per la igualtat social mitjançant l'enfortiment dels serveis públics.

    L'Informe general al XII Congrés de CCOO PV, document balanç de la gestió dels últims quatre anys, destaca l'impuls del diàleg social amb el Consell i la patronal autonòmica. Un procés de concertació els objectius de la qual han sigut la recuperació social i econòmica després de la pandèmia, les polítiques públiques i la transformació del model econòmic i productiu. Fruit d'aquest, destaquen els acords sobre la Llei de foment de responsabilitat social, l'Acord de solució extrajudicial de conflictes, el Pla estratègic de la indústria valenciana, l'Observatori del Treball Decent, entre uns altres, així com l'Acord sobre matèries concretes, que garanteix la subrogació en les concessions públiques. A més, ressalta l'acord per la recuperació ‘Alcem-nos’, al qual CCOO PV va contribuir amb una proposta amb 167 mesures.

    Efectes de la crisi

    Cruz ha explicat que els efectes de la covid-19 al nostre territori s'han amplificat, a causa de les seues febleses específiques: “El nostre model, basat en el turisme, baix nivell de desenvolupament tecnològic i en la microempresa, ha mostrat ser especialment feble davant la crisi generada per la pandèmia”. Abans de la pandèmia, l'economia i el mercat de treball valencià encara patien els efectes de la crisi anterior, amb escassa generació de valor afegit, un mercat laboral segmentat, amb una capacitat d'ocupació limitada i caracteritzat per la precarietat. “Per desgràcia, moltes d'aquestes característiques segueixen presents”, ha assenyalat el dirigent sindical, que ha apuntat que en el primer trimestre de 2008 el nombre de persones en atur era de 240.000 i en el mateix període de 2020, de 349.000 persones.

    Una altra variable important per a valorar el context econòmic és l'augment del deute públic (49,4 % del PIB al País Valencià en el primer trimestre de 2021), que des de 2008 mostra clarament la insuficiència de recursos. Per a Cruz, això és conseqüència d'una situació crònica d'infrafinançament, que requereix d'una reforma fiscal progressiva que permeta inversions públiques i despesa social. “En el cas del País Valencià, cal afegir-hi l'infrafinançament crònic provocat per una situació discriminatòria respecte a la resta d'autonomies, que agreuja la dependència del deute i limita les possibilitats de desenvolupament econòmic i social”, ha destacat.

    Augment de la pobresa

    Però també ha augmentat el deute privat i el de les llars, la qual cosa mostra l'escassa capacitat adquisitiva dels salaris i el fre al consum que implica. En el quart trimestre de 2020, 334.100 llars valencianes tenien tots els seus membres actius en atur (el 16,4 % dels habitatges) i 120.100 llars mancaven de qualsevol ingrés d'origen laboral (salari, pensió de jubilació o subsidi d’atur). “La desigualtat i pobresa que van augmentar durant l'anterior recessió continuen en nivells superiors als d'abans de la crisi de 2008, i en determinats casos corren el perill de fer-se crònics”, ha ressaltat Juan Cruz. Amplis sectors de la població suporten nivells inacceptables de pobresa, perquè l'ocupació que es crea és en gran manera precària. En aquest sentit, el salari mitjà anual va ser de 22.045,66 euros per persona treballadora, un 0,3 % menys que l'any anterior, segons dades de l'Enquesta d'estructura salarial. El guany mitjà anual dels homes va arribar als 24.499,53 euros, i el de les dones 19.314,58 euros, de manera que situa la bretxa salarial de gènere en el 21,2 %. “Caldrà estar alerta de la repercussió de l'actual crisi en les retribucions salarials d’ambdós sexes”, ha advertit.

    Respecte al balanç de l'acció sindical durant aquests quatre anys, la prioritat ha sigut la recuperació salarial, garantir la subrogació en cas de canvi de contracta i la recomposició d'uns marcs de negociació molt afeblits. Cruz ha fet esment a la importància de la signatura l’any 2018 del IV AENC, que ha suposat un avanç important en l'increment dels salaris mínims de conveni, un avanç clar en la consecució de 14.000 euros per a les categories professionals més baixes. De 2017 a 2020, CCOO PV ha format part de la negociació de 312 convenis d'àmbit superior a empresa i de 764 convenis col·lectius d'empresa.

    En matèria d'ocupació, CCOO PV aposta per un servei públic d'ocupació i de formació potent, de qualitat i de referència per a la classe treballadora i les empreses. El sindicat ha reclamat aportacions addicionals als fons del SEPE i europeus per part de la GVA. A més, creu necessari avaluar exhaustivament l'impacte de les polítiques actives d'ocupació, així com l'aplicació dels PAPE (Pla anual de política d'ocupació), per a una gestió eficaç dels recursos públics destinats a l'orientació, la formació i la inserció.

    Juan Cruz ha destacat un eix fonamental d'actuació de CCOO PV: la protecció social de les persones en situació de vulnerabilitat i d'exclusió social. D'ací l'acció propositiva i reivindicativa en matèria de sanitat, d’educació, de serveis socials, de seguretat social, de polítiques d'habitatge, màximament en el context de la crisi sanitària i social que vivim.

    Creixement afiliatiu i de representació

    Durant aquests quatre anys, CCOO PV ha experimentat un increment constant en la seua afiliació. El sindicat ha finalitzat 2020 amb 104.938 persones afiliades, la qual cosa significa un creixement net de 6.605 persones respecte a gener de 2017. Aquest augment és majoritàriament femení: més del 46 % de les persones afiliades a la nostra organització són dones.

    També ha consolidat un increment continu en nombre de delegats i delegades: el mandat va començar amb 10.327 representants i en finalitza amb 10.727. CCOO PV és la primera força sindical del País Valencià, que guanya les eleccions sindicals per setena vegada consecutiva, amb un 37,7 % de la representació.